Lustrum VRAA

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Lustrumcommissie 2022
Datum en tijd
22 sep. 2022 14:30 - 00:00
Locatie
RDM Kantine

 

 
   

 

 

 

S e c r e t a r i a a t :

Mr H.E. Meerman

Veerhaven 17

3016 CJ Rotterdam

Tel.  088 23 44 559

email: info@vraa.nl      

 

 

Rotterdam, 25 juli 2022

Amica, amice,

Op 12 juni 2020 bestond de VRAA 30 jaar. Het vieren van dit heugelijke lustrum moest helaas een aantal keren worden uitgesteld als gevolg van de coronamaatregelen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat corona niet opnieuw de pret gaat bederven en zullen we op 22 september 2022 het 30-jarig bestaan van de VRAA op grootse wijze gaan vieren. Het lustrum vindt plaats in de RDM Kantine te Rotterdam (Heijplaatstraat 3).

Graag nodigen wij u uit om hierbij aanwezig te zijn.

Programma

14.30 uur                Ontvangst

15.00-16.00 uur       Lezing

16.00-16.30 uur       Pauze

16.30-17.30 uur       Vervolg lezing

17.30 uur-0.00 uur    borrel, walking diner en feest met de Funky Piano’s

Onderwerp lezing

Tijdens de lustrumlezing zoomen we in op twee ontwikkelingen die een belangrijke rol zullen spelen in de toekomst van ons vak: platformarbeid en AI. Maar dan wel net even anders. Naast de ons vertrouwde juridische blik (Ruben Houweling), gaan we deze ontwikkelingen namelijk met name bekijken en bediscussiëren vanuit sociologisch (Ward van Zoonen) en ethisch oogpunt (Joris Krijger), met aanvulling vanuit de innovatieafdeling van de Erasmus Universiteit (Farshida Zafar). Daarbij zullen onder meer de arbeidsomstandigheden en ervaringen van platformwerkers in Europa aan bod komen en wordt ingegaan op een deel van de platformeconomie dat vaak onderbelicht blijft, namelijk online micro-werk. Dit menselijke online werk is noodzakelijk om de maatschappelijke droom van verregaande automatisering en kunstmatig intelligente toepassingen te kunnen verwezenlijken. Het feit dat dit werk onttrokken is aan het publieke oog (in tegenstelling tot meer zichtbare voorbeelden zoals Uber of Deliveroo) heeft dit werk de geuzennaam Ghost Work opgeleverd. Hoewel de arbeidsomstandigheden vaak omschreven worden als precair, weten wij weinig over de ervaringen van mensen die dit werk doen. Dit is één van de onderwerpen tijdens de lezing.

Ward van Zoonen

Ward van Zoonen is associate professor organisatiedynamica in de digitale samenleving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is Ward visiting professor aan de Universiteit van Jyväskylä, Finland. Zijn onderwijs en onderzoek richt zich op de invloed van dataficatie en technologisering op onze manier van werken en organiseren. Specifiek richt hij zich op de sociale en psychologische gevolgen van technologie, onder andere in de context van nieuwe arbeidsvormen zoals platformwerk.

Joris Krijger

Joris Krijger is PhD Ethics & AI aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt tevens als Ethics & AI Officer bij de Volksbank. Zijn onderzoek richt zich op het belang van ethiek bij AI en vooral het in de praktijk brengen van deze waarden in diverse data science contexten. Naast zijn werk bij de Volksbank en de Erasmus Universiteit heeft hij o.a. aanstellingen als Advisory Board Member bij het Frankfurt Big Data Lab, Board Member bij The Foundation for Best Practices in Machine Learning en als Founding Editorial Board Member bij Springer Nature’s AI and Ethics Journal.

Farshida Zafar

Farshida Zafar is director van de innovatieafdeling Erasmus X en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). ErasmusX is de drijvende kracht achter disruptieve innovaties in het onderwijs voor de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bij ECE staan ondernemerschapsvaardigheden en de mindset centraal. Met haar teams opereert Farshida aan de randen van de algemene beperkingen van de universiteit om innovatie te zoeken door middel van onconventionele tactieken en technieken. Farshida is daarnaast projectleider geweest van onlineonderwijs en innovatie aan de Erasmus School of Law. Ze leidde het universiteitsbrede visietraject voor onlineonderwijs binnen de EUR en ontwikkelde talloze onderwijsapps en nieuwe tools, zoals een VR-rechtszaal voor rechtenstudenten. Voor haar bijdrage aan onderwijsinnovaties ontving ze onder meer de Techionista Award en de SURF Onderwijsaward.

Eigen bijdrage

Voor deelname aan het lustrum wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

Indien u zich heeft opgegeven voor het diner, maar toch verhinderd bent en dit niet uiterlijk op 15 september 2022 heeft doorgegeven aan Michelle Visser (info@vraa.nl), dan wordt aan u een bedrag in rekening gebracht van EUR 50,00 voor nodeloos door de Vereniging gemaakte kosten.

Bereikbaarheid

Parkeren is overal gratis. Met openbaar vervoer zoals bus en watertaxi, is de RDM-Kantine gemakkelijk te bereiken. We hopen u op korte termijn nog een mooie aanbieding voor het gebruik van de watertaxi te kunnen doen.

Aanmelding

Wij vragen u vriendelijk om uw deelname aan het lustrumprogramma, of onderdelen daarvan, via de website te bevestigen voor 8 september 2022.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur

 

Pieter van den Brink (voorzitter)

Henriëtte Meerman (secretaris)